CRW

CRW
Maailmanmatkaajat Joppe Vuorela ja Jenni Wihinen

lauantai 1. syyskuuta 2012

Eurotrip 1.9-4.10.2012

Grossglockner road, Itävalta ja reissuautomme Volkswagen
Eurotrip matkaan lähtivät Jenni ja Joppe syyskuussa 2012 ja reissun pituus oli reilu kuukausi. Matkustusmuotona meillä oli tällä kertaa auto ja tarkemmin volkkarifarkku. Revimme autosta sen takapenkit irti ja tilalle tuli nukkumapatjat, jotta auto toimisi meillä pääsääntöisenä kotina reissun aikana.

Reissusuunnitelma.
Risteilytunnelmaa Jennin osalta...
...ja Jopen


1.9. Lauantai
Elikkä matkaan lähdettiin lauantaina klo. 11:30 Jkl:stä autolla ensiksi Helsinkiin.

Helsingistä laiva lähti klo. 19:00. Jennillä matka alkoi vähän huonosti, sillä laivan keinutus antoi hänelle huonon olon.

Joppe sen sijaan kävi laivassa saunassa nauttimassa löylyistä viimeiset kaksi kertaa pitkään aikaan, sillä Euroopassa tuskin saunaan enää pääsee. :):(
2.9.Sunnuntai
Sunnuntaina saavuimme 15:00 aikoihin Gdnyiaan (Puolaan). Juuri pesty auto oli aivan pas*anen matkan jälkeen, johtuen suolavedestä jota oli tyrskynnyt auton päälle laivamatkan aikana. :/ Ajeltiin samantien sen viereiseen kaupunkiin: Gdanskiin. Matka meni kivasti aikalailla 30 minuuttiin, maisemia ihaillessa.

Alkuillasta paineltiin Gdanskin vanhaan kaupunkiin ja kierreltiin sitä loppupäivä. Päivä oli kuuma; 26 C ja aurinkoa. Gdansk oli hieno paikka ja kannatti käydä, mutta silti sen kerkesi kivasti tutkia yhdessä illassa/aamussa.

Jenni kävelee Gdanskin pääkadulla.
Gdanskin läpi virasi tämä hieno joki.
Jenni ja Gdanskin kaupunkia
Hauska tien nimi tällein suomalaisesta vinkkelistä.
Joki oli khyl näyttävin juttu Gdanskissa.
3.9. Maanantai
Aamulla kierreltiin vielä vähän Gdanskia, jonka jälkeen jatkettiin matkaa 170 km verran Torun nimiseen kaupunkiin. Matka ei kestänyt kauaa, mutta se oli silti tuskainen, sillä 96 mallin volkkarissamme ei ole ilmastointia. :D

Koko päivä Torunissa meni oikeastaan vanhaa kaupunkia kiertäessä. Erityisesti Torunista jäi mieleen mahtavat punaiset tiilikirkot. Kävimme yhden sisälläkin, ja se oli kyllä aivan mahtava. Kaikki kirkon sisällä oli vimosen päälle koristeltu.

Yksi Torunin hienoista punaisista tiilikirkoista.Illalla jatkoimme vielä matkaa kohti Krakowaa ja ajoimmekin aika pitkän matkan: n. 350 km. Matka ei sinänsä kuullosta paljolta, mutta keskinopeus oli vain n. 60 km/h. Tämä johtui teiden huonosta kunnosta ja ruuhkista. 23:00 maissa alkoi väsyttää liikaa, joten ajeltiin jonkun rakennuksen pihaan ja nukuttiin autossa. Hyvin tuli nukuttua, vaikkakin liikenteen melu vähän haittasi.

4.9. Tiistai
Tiistaina ajettiin loput 170 km Krakowaan. Ennalta varaamamme hostelli löytyi helposti, mutta sen jälkeen oli vaikeuksia parkkipaikan kanssa. Liikenne oli aikamoinen kaaos ja Jopelta valui jo tuskanhiki, :) selvittiin kuitenkin ehjin autonpeltein ja nahoin :D.

Krakowan päivään kuului; yllätys, yllätys, vanhankaupungin tutkimista. Lisäksi käytiin katsomassa aivan upea Wawel castle. Siinähän se päivä sitten menikin. Jälleen kerran aivan mahtava matkustelupäivä. Siitä kertookin paljon se, että Joppe tunnin välein ravisteli Jenniä ja sanoi "ei vitsiku on mukavaa matkustaa, jhjahahjahj" :D

Wavel Castle
Krakowan keskustaa. Yksi reissun hienoimmista kaupungeista.
5.9. Keskiviikko
Tänään luvassa oli käydä hyytävässä, historiallisesti merkittävässä Auchwitchin keskitysleirillä. Siellä oli mielekiintoista käydä ja vaikka Jenniä vähän hirvittikin sinne meno, niin ei se niin paha ollutkaan. Siellä ei nimittäin ollut mitään kauhukuvia yms. Paikassa oli vain toisen maailmansodan aikaisia rakennuksia ja raunioita. Se oli kyllä valtava paikka.

Seuraavaksi lähdettiin ajamaan kohti Slovakiaa ja matkan ensimmäistä vuoristoa (=Tatra vuoret). Ajoimme noin 50 000:n asukkaan Popradiin joka on Slovakian puolella. Kaupunki on aivan vuoriston juurelle. Tutkittiin sitä loppuilta ja mentiin huoltsikan pihaan autoon nukkumaan.

Auchwitchin sisäänkäynti
6.9. Torstai
Reissun ensimmäisen vaelluksen aloitimme aamupäivästä. Tavoitteenamme oli nousta 2 500 metriä korkea Mt. Rysy. Pääsimme aloittamaan vaelluksen vasta 13:00 aikaan, joten olimme 2 000 metrin korkeudessa vasta kun alkoi jo hämärtää. Päätettiin jättää teltta ja makuupussit sisältävä rinkka piiloon johonkin puskaan ja jatkaa vielä huipulle.

Pääsimme 2 250 metrin korkeuteen, kunnes erittäin yllättävä juttu tuli vastaan nimittäin: Rakennus, jossa sai ruokaa ja pystyi jopa yöpymään. :0 Rakennukselta huipulle oli vielä tunnin verran matkaa ja alkoi olla jo pimeää, joten oli pakko tyytyä käymään rakennuksen sisallä kaakaolla ja mennä takaisin alas pystyttämään telttaa.

Kiirehän siinä meinasi tulla pimeän kanssa ja loppumatka rinkalle pitikin mennä taskulampun kanssa. Onneksi rinkka löytyi kuitenkin helposti pimeässä ja pääsimme pystyttämään telttaa.

Yö meni epämukavasti, sillä 2 000 metrissä tuulee aika paljon. Teltassa oli kylmä ja maa jossa nukuimme, oli erittäin kuoppainen. :D Siinähän se kuitenkin meni, pari tuntia sai nukuttuakin. Joppe näki yöllisellä pissireissulla tähdenlennon ja se oli aikas mukava piristys yöhön. :)

Maisemat 2250 metristä
Telttapaikka näyttää mukavan pehmeältä nurmikolta, mutta sitä se ei todellakaan ollut. Kuoppaista maata, jossa oli hyvin ikävä nukkua
Nukkumispaikan vieressä oli nätti vuoristolampi.
Paluumatkalta.
7.9. Perjantai
Seuraava aamu valkeni kirkkaana, taivaalla oli vain muutama hassu pilvenretale. :) Kokkailtiin aamupala, otettiin viimeiset kuvat ja lähdettiin alas. 

Vaelluksen jälkeen ajeltiin vielä tunnin verran Spiskie Podhrad:n, katsomaan yhtä Euroopan suurimmista linnoituksista Spis Castlea. Kirjauduttiin yhdeksi yöksi majataloon, joka ei maksanut paljoa mitään, mutta oli sitäkin parempi. Nimittäin; takapihalta oli suora näköyhteys Spis Castleen, meillä oli oma wc, kylpyamme ja tv.

Kun olimme asettuneet majapaikkaamme, lähdimme tieytysti tsekkaamaan itse linnan. Se oli kyllä aivan suurenmoinen, ehdottomasti hienoin linna minkä olemme nähneet elämämme aikana. Linnoitus koostui linnan lisäksi suuresta sisäpihasta jota ympäröi korkeat muurit.

Jäätävän kokoinen linnoitus
Linnan sisäpihalta
Pimeällä linna näytti siltä, että se leijuisi ilmassa
8.9. Lauantai
Lauantaina navigaattoriin näppäiltiinkin jo Budapest! 4 tunnin matka sen piti olla, mutta pienen ongelman vuoksi siitä tulikin 5 tunnin matka. :)

Slovakian moottoritiellä poliisi pysäytti meidät, ja pyysi näyttämään moottoritiemaksu-lipukkeen. Eihän meillä sellaista ollut kun ei tiedetty, että semmoinenkin pitäisi hankkia. Ensin poliisi pyysi 100 euroa Jopelta, mutta Joppe vastasi siihen, että: "ei mulla nyt sellasia rahoja oo mukana." Sen jälkeen poliisi kävi autossaan ja hetken päästä tuli sanomaan, että: "menkää ostamaan seuraavalta huoltsikalta sellainen lipuke". Mehän tehtiin työtä käskettyä, ja käytiin hakemassa 10 eurolla 10 päivää voimassa oleva moottoritielipuke.

Budapestissä meillä kävi hyvä tuuri yöpymisen suhteen. Olimme kyllä varanneet jo hostellin, mutta Slovakiassa Tatravuorilla, tapasimme mukavan budapestiläisen miehen; Markin. Hän ystävällisesti tarjosi yöpymissijaa meille ilmaiseksi omasta kämpästään, joten peruutimme hostellivarauksen ja menimme sinne. :)

Illalla lähdimme kolmestaan kaupungille. Mark oli erittäin mukava kaveri ja antoi meidän jopa nukkua hänen isossa parisängyssään, hänen itse nukkuessa pienellä patjalla lattialla, ja by the way: Mark on 2 metriä pitkä. :D

Mark ja Jenni (pituuseron huomaa hyvin).
Budapestiä.
9.9. Sunnuntai
Sunnuntaina menimme kahdestaan (=> Jenni ja Joppe) kiertelemään kaupunkia. Kävimme Budalinnan kukkulalla, jossa itse linnan lisäksi oli hieno kirkko ja joku sotilaiden vartioima rakennus. :) kukkulan jälkeen mentiin katsomaan parlamenttitaloa. Oltais käyty sisälläkin, mutta sunnuntaina se oli kiinni.

Seuraavaksi tavattiinkin ystävämme Mark, ja menimme yhdessä isoon rakennukseen, jossa monet bändit soittivat omaa musiikkiansa. Myös Markilla oli oma bändi ja he soittivat myös. Me menimme kuuntelemaan heidän musiikkiansa, joka oli kyllä aivan loistavaa alternative rockia. Ostimme heiltä cd-levyn matkamuistoksi, sekä tukeaksemme heidän bändiä.

Loppuillasta kiivettiin vielä uudestaan budacastlen kukkulalle ihastelemaan kaupungin hienoja rakennuksia ja valaistuksia illan pimeydessä.

Markin bändi (Mark rumpujen takana)
Jenni ja Unkarin parlamenttitalo
Maisemaa Budalinnan kukkulalta
10.9. Maanantai
Maanantai alkoi aikaisen hyvästelemisien merkeissä, kun Mark lähti töihin jo 7:45. Mekin lähdettiin samaan aikaan vähän vielä kaupungille pyörimään. Eipä siinä enää kummempia tehty: pari tuntia vierähti kaupungilla ja lähdettiin ajamaan Budapestin viereiseen pikkukaupunkiin: Szentendreen.

Parissa tunnissa kerkesi kiertää hyvin pikkukylän pienet kävelykadut. Ihan mukava pikkukaupunki; jos matkan varelle sattuu, niin voihan sen käydä kiertämässä, mutta vartavasten ei kannata sinne matkustaa.

Szentenderistä jatkettiin matkaa 3 tunnin verran Bratislavaan. Matka oli tuskaisen kuuma: about 40 C ja aurinko paistoi pilvettömältä taivaalta. :S Ajeltiin hieman Bratislavan ohi, pikkukylään nimeltä Devin ja siellä erityisesti Devin castlelle. Nukuttiin yö autossa. Yökin oli tuskainen kuumuuden ja hyttysten vuoksi.

Szentendreä
11.9. Tiistai
Tiistai aamuna käytiin katsomassa Devin linnaa myös sisältäpäin. Erittäin hieno linna jälleen kerran. Ehkä toiseksi hienoin linna tähänastisista, heti Spis castlen jälkeen.

Seuraavaksi vuorossa oli lyhyt ajomatka Bratislava:n ja sinne saavuttuamme etsimme halvan hostellin ja suihkuuuun!!! :D

Peseytymisen jälkeen pääsikin taas raikkaana kaupungille hikoilemaan. :D Teimme ensimmäiset shoppailut HALPAhallissa (esim. farkkushortsit Jopelle 3€ ja Jennille 2X paitoja 2€ kpl. XD). Shoppailujen ja pienten kaupungilla kiertämisten jälkeen kirjoittelimme hieman blogia nettikahvilassa, jonka jälkeen otimme illan rennosti menemällä elokuviin.

Devin Castlein vartiotornit
Devin castle
12.9. Keskiviikko
Keskiviikkona nukuttiin ansaitusti pitkään. Päivä meni aikalailla shoppailujen merkeissä. Joppe ei ostanut mitään, mutta Jenni senkin edestä (takkeja, t-paitoja, pitkähihasia, laukkuja, mekkoja, farkkuja.... yhteensä 27 tuotetta). :P Voimillehan se otti, joten pari tuntia lepoa hostellissa ja leffaan.

Leffan jälkeen kiivettiin vielä Hrad linnankukkulalle ihastelemaan Bratislavan valoja. Kello oli jo yli 22.00 kun menimme linnalle. Silti sen portit olivat vielä auki, ja maisemien lisäksi pääsi myös ihailemaan itse linnaa läheltä. Hieno paikka! Bratislava on hieno kaupunki ja se tuntuu juuri sopivan kokoiseltakin, yksi hienoimmista paikoista tähän asti.

Bratislavan linnakukkula ja valkoinen linna.
13.9. Torstai
Torstai aamuna hyvästeltiin Bratislava ja ajeltiin keposet 100 km ja sanottiin terve Wien:lle. :) Joppe meinasi pikkaisen stressaantua Wienin liikenteessä, mutta ei se kuitenkaan yhtä paha ollut, kuin Krakowan liikenne. Päivä oli erittäin sateinen, kiduttelimme vähän aikaa kaupungilla sateessa, kunnes meille riitti ja mentiin leffaan jo kolmatta päivää peräkkäin. :P

Käännekohta onneksi tapahtui elokuvan aikana; oli tullut pimeää, ja sade lakannut. Jippii! Muutama tunti kierreltiin erinlaisia hienoja rakennuksia katsellessa, jotka olivatkin loistavia. Iltapalaksi piti saada Wienin perinneruokaa; Wienin leikettä. Oikein maukasta sellaista. :P Ainoastaan viini puuttui, ei päästy siis laulamaan Samulin laulua. :) 

Wienin kirkon sisältä

Parasta Wienissä oli kauniit kirkot
14.9 Perjantai
Perjantai päivä vietettiin myös Wienissä. Aamu aloitettiin maukkaalla hostellin aamupalalla, ja lähdettiin kiertelemään hautausmaita. :D Nimittäin yhteen Wienin hautausmaista on haudattu Mozart ja toiseen pikkaisen isompaan (=>2,5milj. hautaa) on haudattu Beethoven.

Ihan nättiä oli nähdä nuo maailman kuuluisimpien säveltäjien hautakivet. Muutenkin oli mielenkiintoista käydä yhdellä Euroopan isoimmalla hautausmaalla. 

Loppupäivä oikeastaan meni kierrellessä ympäri Wieniä erinlaisia nähtävyyksiä katsellessa. Päivä huipentui ilta-tivoliin, jossa ensin Joppe hajoitti kätensä nyrkkeilypelissä ja sen jälkeen nolasi itsensä pallonheitossa. Lopuksi kuitenkin Joppe sai osan kunniastaan takaisin, kun voitti Jennin cartingissa. Jenniä jännitti aluksi carting, koska tämä oli Jennin eka kerta, mutta kun jarru ja varsinkin kaasu löytyi, auto kulkikin aika mukavasti. :)

Beethovenin hauta
Mozartin hauta
15.9. Lauantai
Tänään oli jälleen pitkä ajomatka edessä, kun vaihdoimme valtioiden rajaa Itävallasta Sloveniaan. Osoitteeksi Sloveniaan laitoimme Euroopan suurimmat tippukiviluolat, jotka sijaitsivat Skocjan nimisessä kaupungissa.

Noh' kyllähän me Skocjaniin asti pääsimme, mutta luolia ei löytynyt. Kun kyselimme paikallisilta asiasta; kävi ilmi, että Sloveniassa on viisi eri Skocjan nimistä kaupunkia ympäri maata, ja tietenkin olimme väärässä paikassa. :D

Lähettiin sitten ajamaan vielä 200 km kohti toista Skocjania. Sinne saavuttuamme kello oli jo sen verran paljon, että luolat menivat kiinni. Päätettin mennä luolien lähellä olevaan merenrantakaupunkiin: Piraniin, katselemaan vähän paikkoja.

Eivät tämän päivän sähläykset aikasempiin loppuneet; nimittäin kirjoitettiin navigaattoriin vain kaupungin nimi ja joku random tie. Ajoimme puolisen tuntia ja Joppe alkoi jo ihmettelemään missä se Piran oikein on. Selvisikin siitä pian, että tie jonka laitoimme gps:sään menikin suoraan Kroatiaan ja sinnehän mekin tietenkin jouduttiin menemään. :D

Eu-maissa ei ole ollut ollenkaan rajavartiointia, mutta Kroatia ei ole EU-maa, joten monessa eri kohdassa jouduttiin jonottamaan ja näyttämään passeja rajaa ylittäessä. Ajeltiin Kroatian puolella n. 10 km ja vaihdettiin takaisin Sloveniaan ja sama rulianssi uudestaan. :D Lopulta selvisimme Piraniin asti.

Piran oli oikein mukava pieni satamakaupunki, jonka kerkesi kivasti tutkimaan parissa tunnissa. Piranista ajeltiin vielä illan pimeillä tunneilla oikean Skocjanin luolille ja nukuttiin autossa luolien parkkipaikalla.
 
Aurinko laskikin jo horisonttiin kun saavuimme Piraniin

Piran: mukava pikku satamakaupunki
16.9. Sunnuntai
Päivä alkoi meidän osalta klo 10:00, kun menimme luolien sisälle. Alkumatka (n. 1,5 tuntia) meni isossa ryhmässä oppaan mukana. Luolasto oli aivan uskomattoman hieno; joka oli täynnä valtavia tippukiviä, joista korkein oli 115 metriä korkea. Lisäksi luolassa oli Euroopan suurin maanalainen onkalo, joka oli aivan valtava. Luolassa ei saanut ottaa kuvia, mutta silti tuli salaa räpsittyä reilu sata kuvaa. :D

1,5 tunnin tutkimisen jälkeen saatiin jatkaa matkaa ilman opasta eri luolaston osaa pitkin, joka oli myös aivan mahtava. Erityistä tässä osassa luolaa oli se, että luolan pohjalla virtasi joki. Skocjanin luolat olivat ehdottomasti käymisen arvoinen paikka. 

Valtava onkalo luolan sisällä (Jenni ylittämässä siltaa)

Välillä luolasta päästiin ulkoilmaan ja taas takaisin luolaan
Skocjanista ajeltiin Slovenian pääkaupunkiin Ljubljanaan. Sinne saavuttuamme etsittiin ensiksi hostelli ja lähdettiikin kaupunkia kiertämään. Joppe sanoi jo ennen kun päästiin kaupungille asti, että tämä on kyllä tähänastisista kaupungeista kaikkein hienoin. :) Ja kyllähän se aikalailla paikkansa pitikin: kaupunki on juuri sopivan kokoinen, paljon kävelykatuja, hienoja rakennuksia halvat hinnat, puistoja, yms.

Illan kruunasi Ljubljanan linnankukkulan valloitus. Itse linna oli hieno ja kivasti valaistu vanha rakennus ja mikä parasta, se oli ilmainen. Jos linna oli hieno, niin näkymät olivat loistavat: hienosti valaistu kaupunki, jonka reunoilla kohosivat vuoret. Yksi hienoimmista kaupungeissa missä ollaan oltu ikinä. 

Pizzaa :P Ljubljanan keskustassa


Ljubljanan linnalta maisemaa kaupungista
17.9. Maanantai
Maanantaina ajelimme Ljubljanasta Vintgar Gorgeen; eli joen kuluttamaan kanjoniin/rotkoon. Pääsylippu rotkon "vaellukseen" maksoi 3 € per. nenä. Rotkon pohjalla meni mukava 2-3 km:n pitkä reitti joen lomassa. Lopussa reitti huipentui isoon vesiputoukseen.

Vintgar Gorge

Pienempi ihmisen tekemä vesiputous ennen...
...Tätä mahtavaa vesiputousta
Rotkon jälkeen ajelimme kuvankauniiseen kaupunkiin nimeltä: Bled. Päivä oli ihanan aurinkoinen. Ensiksi käytiin syömässä, jonka jälkeen lähdettiin katselemaan kaupunkia. 

Menimme satamaan istuskelemaan, jossa näimme todella läheltä joutsenen ;D. Joutsen seisoskeli laiturilla ihan kesynä, paitsi jos meni liian lähelle niin se alkoi murista. :) Kohta joutsenia oli 8 vedessä ja kaikki tulivat lähelle. Käytiin hakemassa jäätelöt ja syötettiin sen vohvelit niille. 

Seuraavaksi kävelimme rannalla ja vastaan tuli venevuokraamo. Eipä aikaakaan, kun soutelimme jo vuorten ympäröimässä järvessä. :P 

Illalla kiipesimme vielä Bledin linnalle ja ajattelimme mennä sisälle linnaan, mutta 8 € oli liian suolainen hinta moisesta. Yö vietettiinkin autossa jonkun pikkukylän parkkipaikalla. 

Joutsen ja Joppe

Soutelemassa
18.9. Tiistai
Aamulla paineltiin Bohinj:n (pikkukaupunki 25 km:n päässä Bledistä). Aamun sää näytti huonolta, mutta kun menimme kysymään paikallisesta tourist information centeristä tietoa, he sanoivat: että on tulossa aurinkoinen päivä. Noh, pähkäiltiin vähän aikaan mitä tehtäisiin? Päädyttiin ratkaisuun nimeltä: skootterin vuokraus. :P Se olikin hyvä päätös, sillä seuraavat 6 tuntia vierähti erittäin nopeasti kauniita vuoristoteitä ajellessa. Pari kertaa mentiin vähän pikkupoluillekkin ajelemaan ja meno oli pomppuista. :S Jennikin pääsi ensimmäistä kertaa kokeilemaan skootterilla ajoa. Hyvin meni! :)

Skootterin palautuksen jälkeen lähdettiin kovaa kyytiä kohti Italian rajaa. Meidän piti mennä kovaa siitä syystä, että pimeä oli tulossa ja reitimme kulki erittäin hienoa serpentiinitietä pitkin Alppien keskellä. Kerkesimme onneksi ennen pimeää näkemään vaikka kuinka monta korkeaa vuorenhuippua. Italian rajankin kerkesimme vielä ylittää ja nukuttiin yö huoltoaseman pihassa moottoritien varrella. 

Bohinj

Bohinj oli loistavaa tutkia kaksipyöräisen selästä
Vrisic Pass
Vrisic passin korekin kohta 1611 metriä
19.9. Keskiviikko
Keskiviikkona ajeltiin Venetsiaan päin, läpi hirveän italialaisen liikenteen. Kun liikenne oli kaikkein pahimillaan pikkukaupungissa nimeltä Mestre, niin päätettiin ottaa sieltä juna joka menee suoraan Venetsiaan, auto jäi odottamaan parkkihalliin.

Sitten ihana, satumainen, romanttinen Venetsia, joka yhym. oli aika pettymys. Muuten kävelykatujen ja kanavien täyteinen keskusta olisi ollut oikein mukava ja ihana, mutta TURISTIT! LIIKAA! Oli yksittäisiä turisteja, pariskunta turisteja, perhe turisteja ja kaikkein pahimpana: isoja ryhmäturisteja oman turistioppaansa kanssa. Kaiken kruunasi vielä se että, juuri kun olimme päättäneet lähteä: alkoi maailman kovin rankkasade ja kastuttiin tietenkin aivan lito, läti, märäksi.

Ajettiin siitä sitten "ihanan" Venetsian jälkeen 3 tuntia Bergamoon, jossa meitä odotti hostelli. Hostelli olikin tähän mennessä paras yöpymispaikka missä ollaan oltu tällä reissulla. Sitä piti italialaisnainen (Angela). Paikka oli hänen kotinsa, jossa oli muutama huone asiakkaille. Angela ei osannut yhtään englantia, mutta hyvin tulttin juttuun. 

"Taianomainen" Venetsia
20.9. Torstai
Tämä päivä meni aikalailla ajaessa. Bergamosta kun lähdettiin, ensiksi tuli vastaan valehtelematta yli 100 liikenneympyrää, sitten kun päästiin Sveitsin puolelle niin vastassa oli tunneleita ja lisää liikenneympyröitä.

Ensimmäinen kohde Sveitsissä oli pikku kylä: Zermatt ja sen takana kohoava peikonhammas, murhanhuippu, eli Matterhorn. Olihan se ERITTÄIN mahtava!

Tunnin verran ihaltiin vuorta ja lähdettin jatkamaan matkaa. Tarkoituksena oli mennä jonkun matkaa kohti Berniä ja jäädä jonnekkin nukkumaan. Mutta yht'äkkiä tie loppui, ja vastaan tuli junaraide, jossa odotti autoille tarkoitettu juna. Näyttävästi Berniin ei pääse muulla tavalla etelästä tultaessa, kun tällä ko. junalla.

20 min matkustamista junalla ja jäätiin nukkumaan moottoritien varrella olevaan parkkipaikkaan. Vaikki ajopäivä kuulostaa tylsältä, meillä oli kuitenkin kokopäivän hienoa maisemaa ja pidettiin muutenkin hauskaa. :D
 
Heti vaihdettuamme Italiasta Sveitsiin eteemme putkahti nätti järvi

Mukavaa matkantekoa
Maisemat olivat kohdallaan pitkällä ajomatkalla
Tobleronen kansikuva
21.9. Perjantai
Tänään oli lyhyt matka Berniin. Saavuttuamme tultiin melkein samantien kirjoittelemaan blogia keskustan kirjastoon. 

Tajusitkin ehkä varmaan jo, että reittisuunitelmamme muuttui reilusti. Loput Italiasta, San Marino, Monaco, Ranska ja Luxembourg jäivät nyt näkemättä, mutta saadaan olla rauhassa näissä lopuissa maissa, eikä tarvitse kiirehtiä. Lisäksi Sveitsissä on hemskutin kylmä, joten taidetaan jättää vaellukset pois ainakin Sveitsin osalta.

Olimme väsyneitä kirjoittamisen jälkeen, loppuilta meni leffan merkeissä. Tarkoituksemme oli tehdä vielä jotain leffan jälkeen, mutta taivaalta tuli VETTÄ! Ajeltiin siitä vain kohti Zurichiä ja jäätiin nukkumaan johonkin parkkipaikalle moottoritien varrelle.

Bern
22.9. Lauantai

Kaikki majapaikat Zurichissä olivat todella kalliita, joten kirjauduimme hostelliin pikkukaupunki Rapperswil-jonassa, joka sijaitsi lähellä Zurichiä.

Vettä sataa ja sataa, sekä Jenni on flunssassa ja Sveitsi on törkysen kallis. Ei oikein lähde tämä homma nytten. Muuten olisi kiva maa ja hienon näköistä, mutta kun parkkeerauskin maksaa 6:lta tunnilta 25 egee, niin alkaahan se nyt vähän ottaa kuuppaan. :)

No eipäs auta itku reissatessa, hengaillaan tämä päivä nyt hostellissa ja jos huomenna olisi hyvä keli, niin mennään sitten tutkimaan Zurichiä. Ja jos sataa, niin mennään silti. :D

23.9. Sunnuntai

Ei onneksi satanut vettä enää ja päästiin tutkimaan Zurichiä. Kiva kaupunki; vanhoja hienoja rakennuksia ja sen keskellä virtasi joki. Satuttiin paikalle vielä jonkilaisen tapahtuman aikaan, jonka vuoksi autoteitä oli suljettu kävelijöitä varten ja joka paikassa oli jonkinlaisia kojuja sekä toimintaa lapsille.

Zurich nakoalapaikalta

Zurichin keskustaa
Jatkoimme matkaa vielä sunnuntain aikana. Jätimme kalliin ja kylmän Sveitsin taakse ja suuntasimme kääpiövaltio Liechensteiniin.

Siinä ei kauaa nokka tuhissut, kun 5,000:n ihmisen pääkaupunki: Vaduz tutkitiin. Käytiin ottamassa passiin Liechensteinin leimat, kierrettiin kaupunki ja mentiin kuninkaanlinnankukkulalle (=jossa Liechensteinin kuningas asuu vielä tänäkin päivänä).

Vaduz

Kuninkaan linna Vaduzissa
Kerkesimme vielä vaihtamaan kolmanteen maahan saman päivän aikana ja ajeltiin Itävaltaan jo toistamiseen, tämän reissun aikana. Matkasimme vuoristokaupunki Innsbruckiin. 

Pari tuntia oikeastaan kerettiin siellä ihailla maisemia, ennen kun tuli pimeää. Innsbruck oli erittäin hieno, vuorien ympäröimä kaupunki.

Pimeän tultua lähdettiin vielä jatkamaan matkaa yhden tunnin verran. Itävallan hienoimpien vaellusreittien lähettyville. Sinne saavuttuamme käytiin samantien auton taakse pitkälleen.

Innsbruck
24.9. Maanantai
Aamu alkoi siis vaelluksen merkeissä. Tavoitteemme oli vallottaa 2,178 metriä korkea vuori. Lähdimme liikkeelle klo. 11:00 aikoihin. Alkumatka oli metsäpolkua joten vuoristomaisemia ei vielä ollut. Noin 3-4 kilometriä ylämäkeen, niin puut alkoivat väistymään ja hienot vuoristomaisemat siintivät joka puolella.


Huipulle saavuimme klo. 17:00 aikohin ja vielä onnellisesti kuivin jaloin. Mutta kuuden maissa alkoikin ripotella vettä ja klo. 18:30 satoikin jo saavista kaataen. 2 tuntia tarvottiin sateessa ja vaikka meillä olikin hifi varusteet, olimme silti läpimärkiä, kun saavuimme takaisin autolle. Eikun kuivat vaatteet päälle ja autossa vietettiin yö.
 
Alkumatkaa "vaarallisten" lehmien ohi :)

Lähellä huippua
Huipulla tuulee
Laskeutuminen on alkanut, vielä ei sada
25.9. Tiistai
Tiistaina kurvailtiin Euroopan hienoimpia teitä pitkin Itävallan keskellä sijaitsevallaa Grossglockner roadilla. Tullia piti maksaa 32 egee per auto, mutta se oli ehdottomasti sen arvoista. Serpentiinitiet kiemurtelivat parhaimillaan yli 2,500 metrin korkeudessa ja näimme monta yli 3,500 m. korkeaa lumihuippuista vuorta, sekä monia nättejä vesiputouksia. Muutamia tunteja luonnonihmeitä ihasteli samalla huudattaen moottoria ja jarruja vuoristoteillä.

Grossglocknerilta jatkoimme matkaa Salzburgiin. Olimme väsyneitä kaikesta vaelluksesta ja ajelemisesta, joten mentiin hostelliin, syötiin pizzat ja levättiin loppupäivä. 

Grossglockner road

Pilvien yläpuolella


26.9. Keskiviikko
Tänään tutkimme Salzburgia. Aloitettiin päivä rennosti menemällä internet kahvilaan kirjoittelemaan blogi-tekstiä.
 

Kahvilasta suuntasimme katsomaan Salzburgin linnaa, joka oli jättimäinen. Loppujen lopuksi se oli kuitenkin aika tylsä. Sitä on liikaa uusittu ja kaikennäköisiä museoita, nukketeattereita ja ravintoloita työnnetty väkisin sisään pilaamaan historiallista tunnelmaa. Oli sieltä kuitenkin hyvät näkymät kaupunkiin. 
Salzburg linnasta käsin (Joppe istuu kaiteella)


Salzburgin linna
Salzburgista kaasutettiin seuraavaan kohteeseen, eli hienojen kristallinkirkaiden järvien luoksa, joita ympäröi jylhät vuoret.

Noh. eipäs ne nyt ihan niin kristallinkirkkaita ollut meidän mielestä, kuin lonely planetin kirja antoi ymmärtää. Mutta varsinkin itäisin kolmesta järvestä oli erityisen säväyttävä. Häviää kuitenkin kirkkaasti esim. Slovenian Bledin- tai Bohinjin järvelle.

Vielä oli aikaa ja energiaa jatkaa matkaa, siispä vaihdoimme maata: Tsekin Tasavaltaan. Siellä yövyimme pikkukaupunki Cesky Krumlovin parkkiksella. :) 

Joppe kiipeilee keskimmäisellä järvellä

Joppe kolmannella järvellä
27.9. Torstai
Aamu kierreltiin Ceskyä. Kävimme jälleen linnankukkulalla, mutta ei menty itse linnaan, vaan kiivettiin pelkästään linnantorniin. Cesky oli oikein mukava vanha pikkukaupunki. Kaupunki on Vltava joen varrella ja joki kiemurtelee siten, että kaupungin keskustan muoto näytti ylhäältä katsottuna aivan hevosenkengältä. Lisäksi kiersimme vielä kaupungin keskustan, joka oli oikein mukava. :) 


Cesky krumlovin hevosenkengän muotoinen keskusta

Seuraavaksi 1,2 milj. asukkaan: Praha. Heti moottoritietä ajellessa se näytti oikein kivalta vanhalta kaupungilta, ja sitähän se myös olikin.

Metrolla paineltiin ensimmäiseksi kaupungin keskustaan. Heti kun nousimme maanpinnalle, edessä oli liki 300 vuotta vanha: National Museum (museoihmisiähän me ei olla, joten sisälle ei vaivauduttu menemään).

Siitä käveltiin joelle joka virtaa Prahan läpi, jossa ylitettin 700 vuotta vanha silta.

Illaksi kiipesimme vielä näköalatorniin, josta näki koko Prahan. Menimme torniin valoisan ja pimeän vaihteessa, että nähtiin kaupunki sekä valoisana, että pimeänä aikana.

Pläänimme on nukkua kaksi yötä Prahassa, oikein HOTELLISSA. Oltiin ensin hirveän innoissaan, että kerrankin me mennään hotelliin, jossa on kaikenlaisia mukavuuksia (mm. uima-allas) ja on vielä halpa. Kuitenkin kun perille päästiin, jouduimme johonkin hienon hotellin sivusiivekkeeseen, jossa ei ole mitään mukavuuksia ja ovikaan ei meinannut aueta, eikä mennä kiinni. :D Lisäksi työntekijät olivat tylyjä ja viereisen hotellin uima-allasta oli mahdollisuus käyttää, mutta se maksoi miljoonan. :S 

700 vuotta vanha silta

Praha näköalatornista
Prahan linnan kirkko (niistä miljoonasta kirkosta, joita olemme nähneet tämän reissun aikana,
tämä oli ehkä se kaikkein hienoin)
28.9. Perjantai
Ensimmäisen kerran tämän reissun aikana nautimme oikein kunnolla aamulla, eikä pidetty mitään kiirettä mihinkään. Syötiin aamupala ja mentiin takaisin huoneeseen lepäilemään. Vasta puoliltapäivin lähdettiin liikkeelle.

Metrolla keskustaan ja tultiin nettikahvilaan kirjoittelemaan blogitekstiä.

Kirjoittamisten jälkeen, lähdettiin katsomaan Prahan konserttitaloa. Matkalla sinne huomattiin joen varrella polkuveneitä, siispä eikuin polkemaan. Poljimme yhteensä tunnin verran. Oli oikein mukava katsella kaupunkia joelta käsin.

Seuraavaksi vaellettiin Prahan linnaan, joka on maailman suurin linnoitus. Se ei ollut sinänsä kovinkaan kummoinen, paitsi näköalat kaupungille olivat loistavat. Linnoituksen kohokohtana oli ehdottomasti sen keskellä oleva kirkko joka on ehkä hienoin yksittäinen rakennus, minkä olemme nähneet tämän reissun aikana. Parhainta kirkossa oli sen tuhannet yksityiskohdat. Siinähän sitä kirkkoa ihailessa alkoi jo pimeä tulemaan ja lähdimme kohti metropysäkkiä, ihastellen samalla kauniisti valaistua Prahan kaupunkia.

Polkuveneilemässä
Kauniisti valaistua Prahan kaupunkia
Tsekin kansallismuseo
29.9. Lauantai 
Oli aika hyvästellä Praha. Seuraava määränpäämme oli Pohjois-Tsekissä sijaitseva luonnonpuisto, joka on täynnä mahtavia kivimuodostelmia.

Siellä teimme kolmen tunnin vaelluksen todella hienolle, korkealla sijaitsevalle ja luonnonmuovaamalle kivisillalle. Itse silta oli erittäin hieno, lisäksi sieltä oli mahtavat maisemat luonnonpuistoon, jossa oli paljon lisää hienoja kivimuodostelmia.

Pikkuvaelluksen jälkeen lähdettiinkin jo ajamaan reissun aloitusmaahan: elikkäs Puolaan. Ajeltiin 20 km:n päähän seuraavasta pysäkistä Wroclawista, siellä yövyimme huoltoaseman pihassa.

Luonnonpuisto tarjosi mahtavat kiipeily mestat

Kivisilta
30.9. Sunnuntai
Aamulla mentiin siis tutkimaan Wroclawia. Kaupunki oli hieno ja turisteja vähän, kuten muissakin Puolan kaupungeissa. Siellä oli hauska ja erikoinen juttu: käytiin nimittäin hakemassa tourist information centeristä kartta, jolla voi löytää pieniä kivisiä tonttuja ympäri kaupunkia. Niitä löytyy yli 150. Idea on hauska ja samalla etsinnän siimeksessä voi ihastella nättiä kaupunkia. Mutta tietysti hommaa varjostaa se, että jotkut typerykset varastelevat tonttuja tai potkivat niitä rikki. Löysimme noin 20 tonttua.

Etsintöjen jälkeen oli pitkä ajomatka edessä: lähdimme ajamaan kohti Puolan pääkaupunkia Varsovaa. Matkaa oli taittevana yli 400 km ja Puolan huonojen teiden ja tietöiden takia matkaan meni n. 7 tuntia. :S

Oltiin perillä vasta illalla ja oltiin väsyneitä, niin eipä siinä enää mitään tehty. 

Jenni ja tontut

Joppe tutkii tonttukarttaa

1.10. Maanantai

Kerkesimme tutkia kaupunkia pari tuntia ja nähtiinkin hieno, korkea ja suuri kellotorni. Sitten valitettavasti alkoi satamaan kaatamalla, eikä kiinnostanut kastua. Joten leffaan ja hostelliin. 

Varsovan kellotorni
2.10. Tiistai
Käytiin vielä aamusella katsomassa Varsovan vanhaa kaupunkia. Se oli vähän pettymys; aika tylsä ja ei kovin hienon näköistäkään (tuomitsimme Puolan pääkaupungin Varsovan huonoimmaksi Puolan kaupungeista, missä kävimme). Joten moottori käyntiin ja menoksi.

Jälleen maanvaihdos ja 7 tunnin matka kohti Vilnaa alkoi. Aikamoinen muutos liikenteessä tapahtui heti rajanylityksen jälkeen. Nimittäin autoja ei enää ollut, tiet olivat hyvässä kunnossa ja ei TIETÖITÄ!

Vilnaan saavuttiin 19:00 ja vettä satoi. Ei onneksi kuitenkaan paljoa, joten käytiin vielä kävelemässä tunnin lenkki vanhassa kaupungissa. :) 

Jenni Vilnan keskustassa
3.10. Keskiviikko
Nautittiin aamusta vielä viimeiset silmäykset Vilnasta ja drivailtiin Latviaan ja Riikaan. Kivasti oli koko päivä aikaa tutkia Riikaa ja sen kerkesikin hyvin tutkia siinä ajassa. :D Onneksi reissun aikana ollaan nähty erittäin hienoja kaupunkeja, sillä olisi tosi noloa 5 viikon Euroopan reissun jälkeen sanoa, että Latvian pääkaupunki oli kaikista hienoin. Kyllähän se kuitenkin täytyy myöntää, että Riika menee monen näkemämme kaupugin ohi kauneudessa ja mukavuudessa. Nimittäin sekin hyvä puoli siinä oli, ettei siellä paljoa turisteja näkynyt. Riika onnistui myös siinäkin mielessä, että hostelli jossa yövyimme oli yksi parhaista, n. 10€ yö ja siihen kuului, hyvä huone, hyvä aamupala ja ilmainen parkkipaikka ja hostellin sijainti oli ihan keskustassa. Jenni sai Riikassa shoppailtua muutamia tuotteita ja lisäksi ostettiin yhteiseksi ostokseksi uusi tv. :P (42 tuumaa, Led, Full HD, Smart tv ja parhaimpana tv:stä löytyy teksti tv!) 

Silta Riikassa


<3


Torstaiaamulla aikaisin ajeltiin Viroon ja Tallinaan ja sieltä lautalla Helsinkiin. Helsingistä ajelimme noin 1 tunnin verran nelostietä kohti Jyväskylää, kunnes autosta alkoi kuulumaan outoa pärinää. Eikä kauaakaan siitä, kun auto huuti täyttä päätä. Pysähdyttiin katsomaan tilannetta, niin pakoputkihan se nyt sitten tais sanoa sopimuksensa irti. Suoraan moottorin alapuolelta tod. näk. poikki. Loppu 200km ajettiin sitten hirveässä melussa aivan kuin ralliauton kyydissä olisi ollut. Noh onni onnettemuudessa auto jaksoi painella; 13 maata, n. 60 kaupunkia, Alpit, Tatrat, n. 100 ohitusta ja n. 8000 km. Päätti sitten 200km ennen kotoa halkaista pakoputkensa. :D 

Matka ohi :(

Perjantaina täällä Jyväskylässä heräilimme ja laiskoteltiin koko päivä ja tällä hetkellä klo. 19:09 kirjoittelemme viimeisiä tekstejä sinulle.

Tässä tulisi yhteenveto maista joissa kävimme. Numerot kuudesta eri katekoriasta 1-5. Numerot vastaavat tietysti vain paikoista joissa kävimme, joten asioista oltaisiin varmasti eri mieltä, jos olisimme tutkineet maat perustellisesti. Eli siis numerot vastaavat luonnollisesti vain paikkoja joissa kävimme. :)


              Kulttuuri  Halpuus  Luonnonmaisemat  Linnat  Turistit  Kaupungit Yhteisarvosana

Puola          4             5                    1                        3           5               5                  3

Slovakia     4             5                    3                        5           4               3                   5

Unkari         4             3                    1                        2           3               4                   3

Slovenia     5             3                     5                       3           4               4                   5

Italia            3             2                     3                       1           1               2                   2

Sveitsi        4             1                     4                        1          4                3                   3
  
Liechenstein 4          3                     4                        4          3               3                    3

Itävalta        5             3                     5                        3          4               4                    5

Tsekki        4              3                     4                       4          3                4                    4 

Liettua        5             4                      2                       1          5                3                    3

Latvia         5             5                      2                       1          5                4                     3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti